Profesoricama dodijeljena Nagrada...

Na Dan Grada Zagreba, 31. svibnja 2023. u Gradskoj skupštini dodijeljena je Nagrada Grada Zagreba izv. prof.dr.sc. Ivani Dobrotić, izv. prof.dr.sc. Olji Družić Ljubotini, izv. prof.dr.sc. Marijani Kletečki Radović i izv. prof.dr.sc. Antoniji Petričušić za inicijativu Pravo svakog djeteta na školski obrok. Nagradu su profesoricama uručili gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i predsjednik Skupštine Grada Zagreba Joško Klisović.

 

U obrazloženju ove nagrade navedeno je sljedeće:

 “Polazeći od teorijskih i empirijskih spoznaja iz svog znanstvenoistraživačkog rada, dvije i pol godine su na društveno angažiran način zagovarale promjene u sustavu školske prehrane. Zalagale su se za univerzalan model kojim bi se svakom djetetu u osnovnim školama u Hrvatskoj omogućio jedan besplatan i nutritivno uravnotežen obrok dnevno.

Zagovaranje inicijative rezultiralo je krajem 2022. donošenjem Odluke Vlade Republike Hrvatske o uvođenju besplatnog školskog obroka za svu djecu u osnovnim školama i zakonodavnim izmjenama unutar obrazovnog sustava. Za tu je mjeru u okviru državnog proračuna za 2023. osigurano 73 milijuna eura.

Inicijativom  Pravo svakog djeteta na školski obrok  nisu samo pridonijele mogućnosti da svako dijete ima pravo na školski obrok nego su pokazale veliku osjetljivost, pogotovo za djecu koja žive u nepovoljnim socijalnim prilikama. Pokazale su važnost kreiranja politika temeljenih na znanstvenim dokazima te važnost suradnje akademske zajednice i kreatora politike, odnosno umreženosti i međusektorske suradnje za pokretanje društvenih promjena kada su u pitanju prava najslabijih članova društva te time dokazale da samo stvaranjem jednakih mogućnosti za sve stvaramo pravedno i zdravo društvo.”

Čestitke našim profesoricama na ovoj značajnoj nagradi!


Popis obavijesti