Uputstva za izradu slika / datoteka potrebnih za izradu studentske iskaznice

VAŽNO:
Slike datoteke trebaju zadovoljavati ovdje navedene kriterije, inače cijeli postupak morati biti ponovljen. Zato je poželjno da vam ih izradi profesionalni fotograf.


PORTRET (u boji):

 

FORMAT

Na fotografiji glava treba biti centrirana. Fotografija ne smije biti starija od šest mjeseci. Fotografija ne smije glavu razvući ili na bilo koji drugačiji način izmijeniti (nikakve fotografije zrcalno obrnute, nikakve promjene proporcija, npr. kako bi glava izgledala uža, nisu dopuštene).

 

OŠTRINA I KONTRAST

Lice mora u svim područjima biti oštro oslikano, puno kontrasta i jasno.

 

POZADINA

Pozadina mora biti svijetla i jednobojna (idealno svijetlo siva) kako bi se istaknuo kontrast prema licu i kosi. Pozadina ne smije imati nikakve uzorke. Na pozadini ne smiju biti sjene. Fotografija mora prikazivati isključivo osobu koju se snima (nikakve druge osobe ili predmete).

 

OSVJETLJENJE

Lice mora biti jednako osvjetljeno, kako bi svi detalji bili dobro prepoznatljivi. Treba izbjegavati refleksiju ili sjene na licu.

 

POLOŽAJ GLAVE I IZRAZ LICA

Fotografija treba osobu prikazivati s neutralnim izrazom lica i zatvorenih usta te pogleda usmjerenog ravno u kameru. Nije dopuštena klasična poza za profil (poluprofil, ramena okrenuta od kamere).

 

OČI I SMJER POGLEDA

Osoba na fotografiji mora gledati izravno u kameru. Oči moraju biti otvorene i jasno vidljive, te vodoravne s x osi. Oči, nos i usta ne smiju biti pokriveni kosom.

Oči moraju biti jasno i točno prepoznatljive, nedopuštene su refleksije na staklima naočala, tonirana stakla ili sunčane naočale. Rub stakala ili okvir ne smiju prekrivati oči.

 

POKRIVALA ZA GLAVU

Pokrivala na glavi nisu dopuštena, iznimke su dopustive iz religioznih razloga. U tom slučaju lice mora biti prepoznatljivo od donjeg ruba brade do čela. Na licu ne smiju biti sjene.

 

SVOJSTVA DATOTEKE

Datoteka treba biti u JPG formatu, rezolucije 300 x 300px, tj. 300 dpi.
(Poželjno je da Ime datoteke odgovara strukturi <Prezime> <Ime> - Portret.JPG.)