CREATHON:
UNIC Creathon


Kreativni maraton – Creathon 22.-23.4.2021.

U okviru projekta Europsko sveučilište postindustrijskih gradova – UNIC, od 22. do 23. travnja održao se Creathon - kreativni, interdisciplinarni i interaktivni događaj u kojemu su sudjelovali i predstavnici zagrebačkog sveučilišta: Boris Rajić, Katarina Pavić, Kristian Subota, Fran Nikolić, Daria Ćorluka, Aleksandar Knežević i Elena Kremer.

Studenti zagrebačkog sveučilišta u suradnji s kolegama s ostalih sedam partnerskih sveučilišta osmišljavali su ideje i predlagali rješenja za izazove koji stoje pred UNIC projektom. 

Studenti su bili podijeljeni u osam grupa, formiranih od studenata s različitih sveučilišta, a svaku grupu u njihovom radu savjetovao je po jedan od stručnjaka (expert guide), dok se cijeli događaj održavao virtualno, putem, za to posebno osmišljenijih, platformi, ali i uz korištenje onih već uobičajenih (Zoom, Google meet). Uz stručnjake, timovima su dodijeljeni i voditelji koji su, po riječima samih sudionika, pomagali timovima u sistematizaciji i prezentaciji njihova rada.

Kroz ovaj dvadesetčetverosatni program ukupno je iznjedreno osam idejnih rješenja, koji bi, po mišljenju studentskih ekipa, trebali pomoći UNIC-u u implementaciji njegovih sadržaja i vrijednosti. Među prijedlozima tako su se našli: osnivanje posebnog UNIC interdisciplinarnog kolegija koji bi se bavio temama migracija i položajem različitih manjinskih skupina. Zatim, predloženo je osnivanje institucije studentskog ambasadora za UNIC, koja bi institucija promovirala UNIC među studentskom populacijom, prenosila obavijesti i organizirala društvena, studentima korisna, događanja.

Tim sastavljen od studenata sa sveučilišta Oulu, Erasmus, Deusto, Cork i Bochum, proglašen je najboljom ekipom Creathona, a njihova ideja jest osmišljavanje aplikacije, zanimljivog naziva, UNIClick, koja bi omogućila jednostavan i brz pristup svim informacijama vezanih uz UNIC, ali i povezivanje studenata s različitih partnerskih sveučilišta pa bi u tom smislu aplikacija fungirala kao svojevrsna društvena mreža UNIC-a.

Uz navedene, našli su i sljedeći prijedlozi: provođenje kampanje u okviru koje bi se studenti upoznali sa svim prednostima i mogućnostima koje UNIC pruža, organizacija festivala gradskih laboratorija i održavanje raznovrsnih događanja koja bi obrađivala teme važne za UNIC.

Evaluaciju ideja provodili su rektori partnerskih sveučilišta, a pobjednički tim dobio je rektorova priznanja te mogućnost sudjelovanja na nadolazećem UNIC CityLabs Festival u Liegu.

Reakcije i dojmovi studenata izrazito su pozitivni, a Creathon je omogućio studentima upoznavanje i povezivanje sa studentima s različitih partnerskih sveučilišta, ali i izravno uključivanje u realizaciju projekta. Ovim događajem UNIC je još jednom pokazao da su studenti neizostavan dio projekta i da je studentska perspektiva izrazito važna u ozbiljenju ovog, za cijelo Sveučilište važnog, projekta.

Na kraju treba spomenuti da su Studenti Sveučilišta u Zagrebu aktivno sudjelovali u  Creathonu te da su pohvaljeni za svoj rad i angažiranost, a njihovi zanimljivi prijedlozi i inovativne ideje snažan su doprinos u ostvarivanju ciljeva projekta.