PRVIH DVADESET GODINA USTAVNOG ZAKONA O PRAVIMA NACIONALNIH MANJINA:
Prvih dvadeset godina Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina

Naziv:

"Prvih dvadeset godina Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina"

 

Datum:

1. i 2. prosinca 2022.

 

Mjesto:

Zagreb, hotel Westin, Kršnjavoga 1

 

Organizatori:

Pravni fakultet u Zagrebu, Pravni fakultet u Osijeku, Pravni fakultet u Rijeci, Pravni fakultet u Splitu, Ured potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske, Savjet za nacionalne manjine i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske

 

Opis:

U prosincu 2022. godine navršit će se dva desetljeća od stupanja na snagu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Cilj međunarodne znanstvene konferencije "Prvih dvadeset godina Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina" je razmotriti učinke Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na položaj pripadnika i pripadnica nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Osim što se planira posebno raspraviti dobre i loše strane institucija koje je Ustavni zakon iznjedrio (npr. Savjeta za nacionalne manjine, vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, zastupnika manjina u Saboru ili u predstavničkim i izvršnim tijelima na lokalnoj razini), posebno će se propitati je li Zakon doprinio integraciji pripadnica i pripadnika nacionalnih manjina. Na taj će se način postići razmjena i širenje visokokvalitetnih temeljnih i primijenjenih znanja i spoznaja o ostvarenju ustavnopravnih obaveza i obaveza koje proizlaze iz međunarodnih ugovora o ljudskim i manjinskim pravima i nizu omogućiti da se analitički bave i međunarodno i nacionalno značajnom problematikom ostvarivanja prava nacionalnih manjina.

Dodana je vrijednost Konferencije u tome što osigurava međuinstitucionalnu suradnju sva četiri pravna fakulteta u državi (u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku) te stvara prostor za angažman svih kvalificiranih znanstvenica i znanstvenika te stručnjakinja i stručnjaka iz niza europskih zemalja koje/i su u stanju predložiti smjernice za poboljšanje buduće hrvatske manjinske politike. 

Na Konferenciji će, uz članice i članova domaće i međunarodne akademske zajednice, sudjelovati i predstavnici Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske, Ustavnog suda Republike Hrvatske, zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru, predstavnici Savjeta za nacionalne manjine, predstavnici nadležnih ministarstava, udruga i vijeća nacionalnih manjina te stručnjakinje i stručnjaci relevantni za zaštitu prava nacionalnih manjina u praksi.