Istraživanje "Subjektivna...

Unicef i Pravni Fakultet proveli su opsežno istraživanje Subjektivna dobrobit djece,  a rezultati su predstavljeni u Zagrebu 4. studenog 2020 godine. Događaju su prisustvovali Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja,  Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Maja Gabelica Šupljika, zamjenica pravobraniteljice za djecu. Istraživanje je predstavila voditeljica projekta prof.dr.sc. Marina Ajduković ispred istraživačkog tima Studijskog centra Socijalnog rada Pravnog fakulteta sveučilišta u Zagrebu u kojem su sudjelovali doc. dr. sc. Linda Rajhvajn Bulat, dr. sc. Nika Sušac i doc. dr. sc. Lucija Vejmelka.

U istraživanju je sudjelovalo 3507 djece u dobi od 8, 10 i 12 godina, iz 237 razreda 41 osnovne škole, a rezultati obuhvaćaju sveobuhvatan uvid u subjektivnu dobrobit djece u nacionalnom kontekstu kao i usporedbu s 40 zemalja koje su sudjelovale u velikom međunarodnom istraživanju u organizaciji Children’s Worlds, the International Survey of Children’s Well-Being (ISCWeB) https://isciweb.org/.

Istraživanje je omogućilo da se prvi puta u nacionalnom kontekstu cjelovito operacionalizira subjektivna dobrobit djece kao relevantni „marker“ temeljem kojeg se mogu procjenjivati, unapređivati i pratiti stanja, potrebe i kontekst razvoja djece te ostvarivanje različitih politika, a ujedno sve sagledati i u međunarodnom kontekstu. Rezultati su dostupni u publikaciji Subjektivna dobrobit djece u Hrvatskoj na sljedećem linku: https://www.unicef.org/croatia/media/5136/file/Subjektivna dobrobit djece u Hrvatskoj.pdf

O velikom odjeku rezultata ovog istraživanja, čiju je prezentaciju organizirao UNICEF svjedoči više od 50 objava uključujući objave na ključnim televizijskim mrežama, radijskim programima, tiskanim i online medijima.


Autor fotografije: Marin Ilej

Popis obavijesti