NOVOSTI I DOGAĐANJA:

U srijedu 1. prosinca 2021. u Auli Sveučilišta u Zagrebu, održan je  sastanak predstavnika Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivana Koprića i prodekanice za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju i upravljanje kvalitetom, prof. dr. sc. Iris Goldner Lang s veleposlanicima država članica Europske unije u Republici Hrvatskoj pod nazivom „Coffee Conversation on Cooperation with the Faculty of Law – University of Zagreb“.
Osim veleposlanika i predstavnika 19 veleposlanstava, sastanku su nazočile i gđa Violeta Simeonov Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj  i gđa Maja Orel Schwarz, zamjenica šefa Predstavništva Europske komisije u Zagrebu. Kao počasna gošća sastanku se pridružila i državna tajnica iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, gđa Andreja Metelko-Zgombić.

U uvodnom govoru dekan Fakulteta, prof. dr. sc. Ivan Koprić, zahvalio je gostima na odazivu, rekavši kako mu je bila želja da se na početku njegova mandata sastanu, u nadi da je to samo prvi u nizu zajedničkih sastanaka koji će rezultirati jačanjem interinstitucionalne suradnje na obostrano zadovoljstvo. Dekan je predstavio instituciju i rad Fakulteta te pozvao na partnerstvo u znanstveno-stručnoj, istraživačkoj i studijskoj suradnji u području prava, socijalnog rada i socijalne politike te javne uprave i javnih financija. Istaknuo je oblikovanje združenih studijskih programa i mobilnost unutar Europskog sveučilišta postindustrijskih gradova (UNIC) te doktorske studije prava, socijalnog rada, kao i združeni doktorski studij ljudskih prava, društva i višerazinske uprave koji Fakultet izvodi sa Sveučilištima u Padovi u Italiji i Nikoziji na Cipru te Sveučilištem Zapadni Sydney u Australiji. Posebno je istaknuo otvaranje knjižnice Fakulteta kao najveće hrvatske pravne knjižnice s važnim baštinskim dijelom prema međunarodnoj javnosti.

Zatim se gostima obratila alumna Pravnog fakulteta u Zagrebu, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova, gđa Andreja Metelko-Zgombić. Državna tajnica je naglasila važnost Pravnog fakulteta u Zagrebu za hrvatsko visoko obrazovanje i znanost, stalnu suradnju Fakulteta s najvišim državnim tijelima te ulogu Fakulteta i nastavnika u postupcima osamostaljenja Republike Hrvatske i pridruživanja Europskoj uniji. U svom govoru, državna tajnica se posebno posvetila nizu vrlo uspješnih i utjecajnih alumna Fakulteta na domaćoj i međunarodnoj pravno-političkoj sceni.

Prodekanica za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju i upravljanje kvalitetom Fakulteta, prof. dr. sc. Iris Goldner Lang održala je izlaganje o međunarodnoj suradnji Pravnog fakulteta u kojem je istaknula važne čimbenike u procesu jačanja međunarodne i međuinstitucionalne suradnje, a to su stručnost alumna, internacionalizacija i mobilnost studenata, programi cjeloživotnog obrazovanja, natjecanja u simuliranom suđenju (moot courts), istraživački rad, poglavito asistenata i poslijedoktoranada kroz internacionalne projekte, te suradnja s veleposlanstvima. Pozvala je veleposlanike da se bez zadrške obraćaju Fakultetu oko svakog stručnog pitanja iz područja koje Fakultet pokriva u svojem djelovanju na koje naiđu u realizaciji svojih strateških ciljeva. Na kraju prezentacije, prodekanica je iznijela konkretne prijedloge za jačanje suradnje s veleposlanstvima kao poticaj i uvod u zajedničku raspravu koja je bila vrlo produktivna i iznjedrila konkretne ideje koje će se nastojati zajedničkim snagama ostvariti u narednom razdoblju.

Mogućnosti suradnje na istraživačkim i drugim projektima u skladu sa strateškim ciljevima pojedinih veleposlanstava i njihovih zemalja, zajednički razvoj studijskih programa, organiziranje konferencija, okruglih stolova na teme društvene odgovornosti i održivosti, humanitarnih događaja te sličnih zajedničkih aktivnosti, suradnja u razvoju inovacija i prijenosa znanja sa sveučilišta u praksu kako u Hrvatskoj tako i u okviru Europske unije, bitno povećanje mobilnosti učenika, nastavnika i osoblja, organiziranje rasprava o politikama Europske unije u visokom obrazovanju, znanosti i tehnologiji ključni su novi strateški pravci u procesu jačanja međunarodne suradnje Fakulteta, zaključeno je na današnjem sastanku s predstavnicima veleposlanstava u Hrvatskoj.

Na sastanku su sudjelovali: Nj. E. g. Josef Markus Wuketich, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Austrije, Nj. E. g. Nicolaas Roger R. Buyck, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Kraljevine Belgije, Nj. E. gđa. Genka Vasileva Georgieva, izvanredna i opunomoćena Veleposlanica Republike Bugarske, Nj. E. g. Ole Henrik Frijs-Madsen, veleposlanik Kraljevine Danske, Nj. E. g. Kalle Johannes Kankaanpää Veleposlanik Republike Finske, Nj. E. g. Gaël François Veyssiere, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Francuske Republike, Nj. E. g. Ruaidhri Mark Dowling, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Irske, Nj. E. g. Pierfrancesco Sacco, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Talijanske Republike, Nj. E. gđa. Jūratè Raguckienè, izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Litve, Nj. E. gđa. Maria Paula Vieira Leal Da Silva, veleposlanica Portugalske Republike, gđa. Nataša Galo Samac predstavnica veleposlanstva Kraljevine Nizozemske, gđa. Mirna Jurić predstavnica veleposlanstva Kraljevine Švedske, gđa. Vedrana Misita Držanić, predstavnica veleposlanstva Kraljevine Španjolske, g. Bartosz Marcinkowski, predstavnik veleposlanstva Republike Poljske, g. Tomáš Stolina predstavnik veleposlanstva Republike Češke, g. Pero Katušić predstavnik veleposlanstva Švicarske konfederacije te g. Michael Holland predstavnik veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske.


Govor dekana Pravnog fakulteta prof. dr. sc. Ivana Koprića

 

Popis obavijesti