NOVOSTI I DOGAĐANJA:
Povjerenik Europske komisije za...

U petak, 24. siječnja 2020. godine u 11 sati povjerenik Europske komisije za pravosuđe g. Didier Reynders posjetio je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu u sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj od 22.-24. siječnja 2020. godine tijekom kojeg je sudjelovao u radu neformalnog sastanka Vijeća ministara pravosuđa i unutarnjih poslova u Zagrebu koji je okupio visoke dužnosnike iz pravosudnog sektora iz Europske unije. Povjerenika je u službeni posjet Pravnom fakultetu primio prodekan prof. dr. sc. Siniša Petrović.

Tom se prigodom Povjerenik Reynders susreo sa studentima Pravnog fakulteta koji su se tijekom interaktivnog dijaloga s Povjerenikom, organiziranog u Auli, upoznali s ciljevima i prioritetima Europske Komisije u području pravosuđa za razdoblje od 2019. - 2024.godine, kao i ostalim prioritetima: europskim zelenim planom, Europom spremnom za digitalno doba, gospodarstvom u interesu građana, snažnijom Europom u svijetu, novim poticajima europskoj demokraciji i promicanjem europskog načina života.

Dijalog je stavio posebni naglasak na područje pravosuđa i važnost vladavine prava, a o čemu je u Europskoj uniji inicirana javna rasprava u travnju 2019. godine, što je u lipnju rezultiralo Komunikacijom i prvim godišnim izvješćem o vladavini prava u zemljama članicama EU-a koje se planira objaviti tijekom njemačkog predsjedanja. Dijalog je donio zaključak o potrebi neovisnog sudstva i jačanja suradnje radi borbe protiv trgovine ljudima, krijumčarenja i korupcije te o potrebi stvaranja europskog područja pravde povezivanjem različitih nacionalnih pravnih sustava u EU-u kako bi se građanima i poduzećima olakšali život i poslovanje.

Popis obavijesti